Taidepiiri pääsi onneksi alkamaan tänä syksynä. Keväällä jäi joku kerta koronan takia pois, mutta toistaiseksi olemme päässeet nyt syksyllä porukalla taiteilemaan. Opettajalla on joka syksy jokin uusi juttu meille, jotta pääsisimme tekemisen alkuun. Tänä syksynä taideporukka oli saanut lahjoituksena tapetin jämiä ja vesivärinappeja. Eipä muuta kuin läntäröimään. Valuttelimme ja levittelimme itse kukanenkin haluamallaan konstilla vesivärejä tapetille. Hyvin vesiväri paperitapettiin upposi. Värin kuivuessa askartelimme itsellemme luonnonmateriaaleista siveltimiä tai piirtimiä tai jotain sinne päin. Kuvat projektini etenemisestä otin kännykällä. Tässä minun aloitustapetti ja luontosiveltimet:

Siveltimet%20luonnosta.jpg

Pohjan kuivuttua upotin siveltimet, piirtimet tms mustaan musteeseen ja sitten vaan huiskin. Tarkoitus työssä oli tehdä ns. vastavalotyö. Tämmönen oli minun vastavalotyö:

Vesiv%C3%A4ri%20ja%20muste.jpg

Kuten huomaatte, että pikkusen pohja oli kostea ja hyvin muste levisi, vaikka ei ollut ihan tämmönen tarkotus. Joten vastavalotyö sai pastelliliiduilla jatkoa.

%2Bpastelliliitu.jpg

Tuloksena oli lennokkaasti tehty harjoitus tai fiilistely. Ihan miten vaan. Tämä harjoitus voisi vastata sitä sanomalehden kulmaan piirtelyä samalla, kun puhuu puhelimessa. Mukavaa hommaa tämä oli, joten suosittelen. Tein useitakin tämän tyyppisiä harjoituksia ja eri värisillä musteilla. Syksyllä kädet ovat juntturassa ja oikeiden maalauksien ja piirroksien tekeminen on hankalaa. Tämä oli parin kerran vetristelyä. Sitten aloin työstämään puulevyä puupiirroksen tekemiseksi. Palaan siihen, kun saan kaiverruksen valmiiksi ja vedoksia näytettäväksi.

Säilöntä hommat sen kun jatkuivat, vaikka syksy on jo lähes talvea. Japaninruusukvittenit suvaitsivat lopultakin tehdä hedelmiä. Kuukletin kvitteniohjeita, mutta ihan tyylipuhdasta kvittenihilloa ei minun sadostani saanut. Hedelmiä taisi olla kymmenkunta. Hedelmiä piti ohjeen mukaan pakkasen puraista ennen poimimista. 

ruusukvitteni.jpg

Hedelmät huuhdotaan ja siemenkota poistetaan. Minä leikkelin hedelmälihan siemenkodan ympäriltä hilloksi. Pienessä hedelmässä oli yllätävän isoja siemeniä, jotka olivat lähes omenan siemenen kokoluokkaa.

Halkaistu%20kvitteni.jpg

Japaninruusukvittenin%20siemenet.jpg

Hedelmälihan pistin kuorineen kattilaan omenalohkojen kanssa. Keittelin hedelmälohkot pehmeäksi ja survoin massan siivilän läpi. Kuoret ja siemenkodan kovat kohdat jäivät siivilään. Siivilöidyn hedelmäsoseen keitin hillosokerilla hilloksi. Omenasose sai mukavasti kirpakkuutta japaninruusukvittenin hedelmistä. Siemenet kuivasin ja mietin, että viitsisikö kokeilla kasvattaa noista siemenistä uusia pensaita. Nyt olisi hyvä aika kylvää ne kylmäkäsittelyyn.

Luonnossa olen kulkenut kuluneellakin viikolla. Sisälle ei passaa jäädä nyhjämään. Nyt on kuulunut ikäviä uutisia luonnossa liikkujista, siispä entistäkin tärkeämpää on laittaa värikkästä vaatetusta päälle. On tärkeää, että huomaamme ja huomioimme toiset ja myös se, että meidät huomataan.

V%C3%A4ri%C3%A4.jpg

Reipasta lokakuun loppua ja mukavia kotoiluiltoja.!