Istutin kesäkuun puolessavälissä kasvihuoneeseen kasvihuonekurkkuja ja avomaankurkkuja. Kipaisin taimet kaverini puutarhalta. Omiakin kurkuntaimia on kasvamassa, mutta ovat vielä pieniä. Löysin mieleisiäni kurkun siemeniä vasta toukokuun alussa. Itse kasvatin piikkikurkun ja minikasvihuonekurkun taimia. Minit olivat huono itoisia. Vain pari tainta alkoi kasvaa. Olen sitä mieltä, että piikkikurkku on terveempi kasvi kuin tavallinen kasvihuonekurkku. Hedelmätkin ovat maukkaampia.

Avomaankurkuista olen tehnyt jo pari kertaa hölskytyskurkkuja. Nyt laitoin yhden kasvihuonekurkunkin avomaankurkkujen sekaan purkkiin. Jo viime kesänä tein näitä nopeita maustettuja kurkkuja. Ne olivat meillä niin suosittuja, että kurkkuja ei riittänyt perinteiseen säilöntään laisinkaan.

Tässä on tuplana ohjeen kurkut

H%C3%B6lskytyskurkut.jpg

Tavallinen kasvihuonekurkku

Kasvihuonekurkku.jpg

Simppeli ohje hölskytyskurkuille tässä:

4 kpl avomaankurkkua tai pari kasvihuonekurkkua huuhdeltuna ja viipaloituna purkkiin

Liemi:

1 rkl sokeria

2 rkl väkiviinaetikkaa

0,5 tl suolaa (minä kokeilin nyt yrttisuolaa)

tilliä reilusti

Sekoita liemi ja lorauta se purkkiin kurkkujen päälle. Laita kansi kiinni ja ravista. Anna tekeytyä yön yli jääkaapissa. Hyvää ja helppoa leivänpäällystettä tai lisuketta grilliruoalle.

Minulla on vielä näitä kuvattuja kukkia, joita olen laittanut jemmaan tunnistamista varten. Korpiorvokin kuvasin juhannuksena Liimanninkoskella. Korpiorvokilla on kukkavanan puolivälin yläpuolella kaski pientä esilehteä. Suo-orvokilla ne ovat korkeintaan kukkavanan puolessa välissä.

Korpiorvokki.jpg

Pillikkeen kuvasin kotona pellonlaidasta. Piti hiukan odotella, että minkälaiset kukkaset pillikkeestä puhkeavat. Kyseessä on peltopillike. Peltopillike luettiin aikaisemmin karheapillikkeen alalajiksi. Nyt se kumminkin on omana lajina. Näissä pillikkeissä alahuulella on väliä. Peltopillikkeen kukan alahuulessa on lovi. Karheapillikkeeltä lovi puuttuu. Yleensä karheapillike on myös tummempi kuin tämä lähes valkokukkainen peltopillike.

Peltopillike.jpg

Lutukan minä kuitenkin tunsin ihan heti ensi näkemältä. Se oli vaan jäänyt kuvien kätköihin odottelemaan löytäjää. Lutukka on pienikukkainen ja vaatimaton kasvi.

Lutukka.jpg