Jos hammaslääkäriaika on iltapäivällä, koko päivä on lähes pilalla. Aamupäivällä ei osaa tehdä yhtikäs mitään. Hivenen väriä maalauksiin, katsotaan kelloa, hivenen lapasen neulomusta, katsotaan kelloa. Tämä toistuu useita kertoja. Loppujen lopuksi odottelua hammaslääkärin odotushuoneessa. Hommaan hammaslääkärissä kuluu rapiat puoli tuntia. Kotia tullessa on jo kotiväen ruokinta-aika. Pikaruokaa nälkäisille: ranskanpottuja ja jauhelihatomaattikastiketta. Makkarat eivät enää kotiväelle maistuneet. Miesväki oli paistanut metsässä päivällä jo notskimakkarat.

Päivän ulkoilulenkki tuli tehtyä vasta auringon laskun aikaan. Tällä kertaa taas lumikengillä. Usein tehty lyhyt lenkki ojan vartta myötäillen. Ensin padolle. Nyt kuva järvelle päin. Kohti auringon laskua. Kohta joutsenet tulevat pesimään ojan oikealle rannalle. Vesirutto on levittäytynyt ojallekin. Vesiruton jälkeen tulevat muut vesikasvit tukkimaan ojan. Kohta oja näyttää kasvavan umpeen.

Auringon%20lasku.jpg

Padon yläpuolelle oli muodostunut kuurankukkia.

Kuurankukkia.jpg

Padon alapuolelle laskee ojan molemmin puolin ns. viiksiojat, jotka tuovat kuivatusvedet pelloilta padon alapuolelle. Minun lyhyempi lumikenkäreittini menee padon kupeesta viiksiojan yli alajuoksulla olevalle ojanvarsipellolle. Lumi ei kantanut kovin hyvin nyt pellolla, mutta reittini eteni ojan vartta vanhaa tallausjälkeä pitkin. Koskikara asusti edelleen ojalla.

Kuva pellolta padolle päin. Padolla on patosilta ja uudempi hiihtoreitin silta. Siitä kohti on hyvä ylittää Lähtevänoja.

Auringon%20lasku2.jpg

Pellolta suuntasin vanhalle sillalle. Lähtevänojasta menen ojan yli vanhalla sillalla. Muita kohtia ojan ylitykseen: kolmas kohta järvestä lukien on alajuoksulla kelkkareitillä. Kelkkareitin jälkeen ojan yli menee useita teitä ennen Oulujokea: Ahmastie, Koskenniskantie ja valtatie 22.

Vanhalla sillalla oja oli jo jäänyt illan varjoihin.

Puro%20varjossa.jpg

Nyt voisi sanoa, että kuu oli kelmeä. Lähdin katsastamaan näkyisikö pöllöä, eipä näkynyt. Pöllö tuosta kuivalta puulta puuttuukin. Minusta on kukkua, että pöllöt olisivat yöeläimiä. Isäntä sahailee päivällä puita tuossa muutaman sadan metrin päässä. Hänelle pöllö pupertaa jo aamupäivällä. Mutta minulle se ketale ei suostu ääntelemään, eikä näyttäytymään.Pieni%20kuu.jpg

Minä olin kuin Lycky Luke, tosin en ratsastanut, kohti auringon laskua. Tuleeko muilla näin mutkaista jälkeä, kun kulkee luonnossa? Olen monesti ihmetellyt, että miksi sitä ei osaa kävellä, hiihtää suoraan, vaikka kuinka olisi suoraan kulkevinaan. Minulla varmaan oikea ja vasen aivopuolisko ovat riidoissa keskenään, kun vuoroin kaartaa polku oikealle ja vuoroin vasemmalle.

Lumikenk%C3%A4reitti.jpg

Ai niin, reikiä nolla!!!