Tässä on ulkotyöläinen saanut seurata aitiopaikalta syysmuuton etenemistä. Isot linnut ja isot lintuparvet on helppo huomata, kun itse on vattupuskassa tai kontaa pitkin mansikkamaata. Pikkulintujen parvet kohoavat sänkipellolta semmoisella vauhdilla, että peltoa ylittäessä silmissä aivan vilisee. Pienempiä lintuja ei ole tullut juuri kuvattua, mutta isompia on tullut tiirailtua myös kameran objektiivin läpi.

Viikko sitten kurkia oli pellolla jo aikamoinen määrä. Nuo joutsenet ovat aika vakikalustoa jo näin syksyllä. Kuret ovat kuitenkin vielä hivenen erämaalintuja, jotta ne olisivat olleet sankoin joukoin vielä pellollamme. Tässähän me ramppaamme koko syksyn pitkin ja poikin kotipeltoa. Lisäksi järvelle kulkee metsästäjiä ja nyt rantaan myös karpalon poimijoita. Viikko sitten ruska ei ollut vielä pellon laidan puissa alkanut. Aamutkin olivat utuisia.

Kuret%20ja%20joutsenet.jpg

Kun lähestyin pellon reunaa, kuret pomppasivat heti siivilleen. Joutsenet ovat jo tottuneet niin ihmisiin, etteivät välitä kulkijoista laisinkaan.

Kuret%20lennossa.jpg

Tämä viikko on taas ollut hanhien muuttoaikaa. Hanhetkin ovat sen verran arkoja, että harvoin ne jäävät tähän kotipellollemme. Isojakin parvia kiertelee aikansa peltoa, mutta ne jatkavat matkaansa. Ne eivät voi olla levollisella mielellä, kun koko ajan on pihassa ja pellolla liikettä. Eilen oli kuitenkin yksi pienempi porukka, joka laskeutui joutsenten luokse pellolle. Arvasin, että ne lähtevät lentoon, kun menen marjamaalle. Niinhän se tietysti kävi. Nytpä olin varautunut kameralla. Kuvista näytti siltä, että kaikki hanhet ovat metsähanhia.

Hanhet%20ja%20joutsenet.jpg

Hanhet%20ja%20joutsenet%203.jpg

Hanhien mukana lentoon pyrähti myös pari varista. Variksia ei tulekaan kuvattua juuri koskaan. Niitähän näkee ihan kyllästymiseen asti ympäri vuoden. Variksilla on ollut reviirikiistaa naakkojen kanssa muutamia viikkoja. Variset näyttävät olevan voiton puolella.

Hanhet%20ja%202verista.jpg

Kuret ovat jatkaneet jo muuttomatkaansa. Vielä viikonloppuna niitä kierteli isoja auroja, mutta nyt kurkien huudot ovat vaimenneet. Hanhia sen sijaan näkyi vielä tänään yli seitsemänkymmenen hanhen parvi kiertämässä pellon yllä. Eivät kuitenkaan laskeutuneet. Syksyn edetessä hanhiparvet yleensä vain kasvavat, kun kaukaa tulevat muuttajat ovat kokoontuneet isoiksi parviksi. Joutsenet jäävät yleensä ihan lumille asti. Usein järvi menee umpijäähän ennen, kuin viimeiset joutsenet lähtevät.

Kuten huomaatte, meilläkin on nyt jonkinmoinen ruska. Pihlajat ovat olleet oikein värien ilotulitusta. Koivutkin kosteimmilla kasvupaikoilla ovat hyvän keltaisia, mutta kuivemmilla kasvupaikoilla väri on vähän haalistunut. Ne näyttävät myös varisevan nopeasti. Osa haavoista meni jo aikaisin punaisiksi, ehkä kuivuuttaan. Ne ovat jo paljaita. Useimmat haavat ovat keltaisia ja niiden lehdet varisevatkin nyt tuulten mukana muodostaen 'kultasadetta'.