Vuodatuksen palvelin oli pitkään alhaalla. Luulin jo, että koko Vuodatus on heitetty romukoppaan. Täältä näyttää myös porukkaa olevan lähdössä muille blogialustoille. Jo aikaisemmin mietin oman blogin siirtämistä muualle Vuodatuksen katkojen ja mainosten takia. Ilmaisia palveluita ei ole, mutta olisi mukava, jos voisi jotenkin määritellä, millaisia mainoksia oman blogin yhteydessä näytetään. En oikein pidä suotavana nikotiinipussimainoksia. Sitten nämä päivityksetkin ovat harvenneet. Enpä jaksanut muuttaa muualle. Ainakaan vielä.

Sitten asiaan eli hyvin hauskaan ja koukuttavaan tapaan tehdä grafiikkaa maitopurkeista, tomaattimurskapurkeista, mehupurkeista ja kalsaripakkausten kartongeista, siis kartonkigrafiikkaan. Teimme näitä taidepiirissä aika monta kertaa. Leikkelimme maitopurkkeja liuskoiksi. Nämä liuskat käsittelimme (pinnoitetun sisäpuolen) sellakalla. Pari sivelykerrossta teimme. Samalla tavalla käsittelin myös kalsaripakkausten kartongit. Sellakan kuivuttua kartonkiin raavitaan kuvioita. Valmiille laatalle levitetään pahvinpalalla tai muovikortilla vesiliukoista syväpainoväriä niin, että urat täyttyvät. Ylimääräinen raavitaan ensin muovikortilla pois vetelemällä tasaisesti laatan pintaa ja lopuksi hierotaan pinnasta väriä tarlatanilla tai muulla pölyättömällä kankaalla.

Vedokset tehdään liotetulle syväpainopaperille. Sopivan kokoiset paperit laitetaan likoamaan haaleaan veteen vähintään puoleksi tunniksi. Liika vesi paperista painellaan ennen vedostusta sanomalehtien välissä pois. Vedospaperi ei saa kiiltää vedestä, mutta tulee olla kostea. Liian märällä paperilla väri leviää. Paperi asetetaan prässiin. Laatta asetetaan paperille väripuoli paperia vasten. Laatan päälle laitetaan vielä suojapaperi. Sitten vielä prässin kankaat lasketaan ja rullataan laatta prässin läpi ja takaisin. Kuva on vedostunut paperille. Paperi on kostea, joten se teipataan liimapaperilla levylle kuivumaan.

 

Kuva tulostuu laatan piirroksen peilikuvana. Tässä maitopurkkikartongille vedostettu nopea piirros, laatta vasemmalla ja vedos oikealla:

 

Kartonkigrafiikka_maisema.jpg

 

Jos vedokseen haluaa lisää väriä, laattaa voi raaputta lisää. Tässä lisäsin köppiäisiä lehdille. Ensimmäinen vedos vasemmalla ja täydennetty laatta oikealla:

 

Kartonkigrafiikka_lehdet.jpg

 

Laatalla voi tehdä useita vedoksia. Laatta kestää noin puolikymmentä vedoskertaa. Väriä voi vaihtaa eri vedostuskerroilla. Jos laattaa ei puhdista, aiemmat värikerrokset tulevat uuteen vedokseen näkyville. Tässä kupla on raaputettu kalsaripakkauksen kartongille, joka on käsitelty sellakalla. Sellakan epätasainen jälki jäi näkyviin vedoksiin.

 

Kartonkigrafiikka_kuplat.jpg

 

Hopean värisiä tomaatimurskapurkin ja mehupurkin kartonkia en käsitellyt sellakalla. Niiden pinnasta väri irtoaa hyvin muutenkin. Lisäksi hopean hohtoinen pintakerros irtoaa nätisti laajoilta alueilta, jos haluaa yhtenäisiä värillisiä alueita. Muutoin laatat ja vedokset tehdään samalla tavalla kuin maitopurkeista. Näissä näkyy herkästi ylimääräinen väri. Sormenjäljet jäivät näkyviin. Laattaa värjätessä ja puhdistaessa kannattaa käyttää kertakäyttökäsineitä. Tässä hömötiaisista vedoksia:

Kartonkigrafiikka_h%C3%B6m%C3%B6tintti.j

Kartonkigrafiikka_h%C3%B6m%C3%B6tiainen.

 

Tässä pinkkejä vedoksia samalle paperille, yllä laatat ja alla vedos:

Kartonkigrafiikka_pinkki.jpg

 

Kun ensin on tehty mustalla vedos, niin toinen vedos ei tule puhtaana punaisena.

 

Kartonkigrafiikka_kukkapurkki.jpg

 

Prässin sijaan vedostamiseen voi kokeilla pastakonetta. Kädet kannattaa puhdistaa huolella ennen paperi käsittelyä. Vedoksista tulee pieniä, joten näistä tehdyistä tauluistakin tulee pieniä. Vedoksia voi käyttää vaikka kortteihin tai useasta vedoksesta voi sommitella kollaasin.

Tekemisen iloa!