Saskatoon eli marjatuomipihlaja on tuomipihlajien sukuun kuuluva pensasmainen monivuotinen kasvi. Sen marjat ovat syötäviä. Marjojen maku on makea ja mieto. Marja on kasvitieteellisesti kotahedelmä, mutta näyttää marjalta. Kotoisin kasvi on Pohjois-Amerikan preeria-alueelta. Meillä viljeltävien lajikkeiden alkuperä on Kanadassa.

20180723_115140.jpg

Marjat kasvavat tertuissa. Poimintakertoja on yleensä kaksi. En saanut puhelimen kameran kuvaa kääntymään oikein päin, mutta kyllä tertut yleensä riippuvat alaspäin. 😉 Marja on monikäyttöinen. Se sopii mm. piirakoihin, hilloksi ja liharuokiin. Marjan on kuiva-ainepitoisuus on suurempi kuin mustikassa, joten höyrymehuna saanto siitä on mustikkaa heikompi. Kokeilin itse saskatoonia jauhelihakääröön ja hyvin passasi. Marjat kannattaa soseuttaa ennen kääröön laittamista. Minä laitoin kokonaisia marjoja, mutta soseutetut pysyvät paremmin käärön sisällä. Terveellinenkin saskatoon on. Verrattavissa ehkäpä mustikkaan.

Yritän kirjoitella paremman jutun saskatoonista kuvien kera, kun marjasesonki päättyy. Nyt tuli tällainen pikapostaus kännykällä. Siitä johtuvat myös nuo kuvan kääntöongelmat. Minua ja puhelinta ei ole vielä synkronoitu yhteen.

Mukavia elokuisia päiviä.