Hui, kun aika menee nopeasti. Tuntuu, että mukaan ei ehdi. Huomasin, että blogin päivitys on jäänyt unohduksiin. Oikeastaan en ole jaksanut paneutua kirjoitushommiin. Nyt lintsaan peltotöistä ja pistelin kirjanpitoa ajan tasalle. Siitäpä sitten luiskahdin tänne puolen. Latasin kamerasta kuvia koneelle ja olihan niitä kertynytkin yli parisataa. Tosin paljon raakkasin kuvia roskakoriinkin.

Jäät järvestä lähtivät äitienpäivän jälkeen. Vielä on ollut yöllä pakkasta. Nyt en jaksa enää herätä yhdessä auringon kanssa, mutta auringon nukkumaan meno sattui muutamana iltana kanssani yhtäaikaa. Palkinnoksi sain upeita värejä ja tyyntä järven pintaa kera järvellä uiskentelevien lintujen. Polskuttelipa siinä joku haukikin rannassa. Maa oli jo auringon laskiessa kuurassa, mutta hyvin tarkenin avojaloin toveroisen tillistellä ja tallistella rannassa kuvaamassa. Aamulla olikin nenä hyvin tukossa.

Pastellin%20s%C3%A4vyj%C3%A4%20j%C3%A4rv

Jäiden lähdön myötä järvellä hiljeni. Linnut hajaantuivat pesimäpuuhiin mikä minnekin. Toisten pesäpaikat aiheuttavat hieman päänvaivaa. Sain yhtenä päivänä toimeksiannon merkitä linnunpesiä pellolla. Lanamies oli huomannut muutamia pesiä kynnöksellä ja nehän piti käydä kepittämässä vastaisen varalle. Tarvoin pitkin ja poikin peltoa sorsan pesää etsien. Huomasin sorsaemon vasta metrin päästä. Se oli kärsivällisesti hautomassa, vaikka minä pyörin ympärillä.

Sorsa%20pes%C3%A4ll%C3%A4.jpg

Lopulta se lähti viipottamaan peltoa pitkin, kun aloin tökkimään merkkikeppiä pesän viereen. Varmuuden vuoksi se lennähti vielä vähän kauemmaksi. Parempi se on väistää, kun toinen tulee heilumaan pesän viereen kepin kanssa.

Hein%C3%A4sorsa%20naaras.jpg

Pesässä sorsarouvalla oli kymmenen munaa. Sorsan pesässä on untuvia eristeenä.

Sorsan%20pes%C3%A4.jpg

Samalla reissulla kävin merkkaamassa yhden töyhtöhyypän pesänkin. Töyhtöhyyppä lähtee pesästä vaaran nähtyään jo hyvissä ajoin. Siksi sen löytäminen on vieläkin hankalampaa kuin sorsan pesän. Yleensä töyhtöhyypällä on kolme munaa pesässä. Töyhtöhyypän pesä on tällaista alkeellista mallia. Sinne ei emo itsestään untuvia kisko. Vielä ei ole kovin paljoa näitä töyhtöhyypän pesiä löytynyt. Pesien määrä riippuu vähän pellostakin. Osa pelloista on suositumpia. Viime keväänä yhdeltä lohkolta löytyi yli kymmenen töyhtöhyypän pesää. 

T%C3%B6yht%C3%B6hyyp%C3%A4n%20pes%C3%A4.

Jäiden lähdön jälkeen järvelle ilmestyivät myös tiirat kalastamaan. 

Kalatiira.jpg

Pajulinnut ilmestyivät viikko sitten pajukoihin ja ojien varsille ruokaa etsimään. Vielä silloin ne eivät olleet laulutuulella.

Pajulintu.jpg

Teimme maanantaina mansikkapenkkejä. Seuraksemme saimme keltavästäräkkejä. Ne ovat touhukkaita kavereita. Eivätkä ne ole kovin arkojakaan. Keltavästäräkkejä on meillä nyt enemmän kuin tavallisia västäräkkejä. Tavallisesti suhde on toisin päin. Tavallisia västäräkkejä onkin nyt yllättävän vähän. Pelloilla ja tien varsilla näkeekin enemmän näitä keltavästäräkkejä.

Keltav%C3%A4st%C3%A4r%C3%A4kki.jpg

Meillä on pihapuissa laulamassa kovaääninen punakylkirastas. Se jaksaa laulaa aamun, päivän, illan ja vielä yönkin. Eilen illalla komennettiin jo sitä olemaan hiljaa, mutta kyllä se vielä makkarin ikkunan takana luikautti yöllä laulunsa. Lokkien kirkumiseen on vuosien varrella tottunut, mutta makuuhuoneen ikkunan takana omenapuussa laulavat kovaääniset pikkulinnut joskus saavat hereille. Lokit yleensä myös illan tullen vaikenevat, mutta punakylkirastas nyt on ollut kovin aktiivinen. Se ei varmaan ole saanut vielä laulullaan daamia itselleen. Pääskysiä näkyi jo toissapäivänä. Lämpöisiä ilmoja siis on tulossa.

Mukavaa helatorstaita ja toukokuun jatkoa!