Tässä on kevään aikana maisteltu kolmen sorttista voikukkasiirappia. Tein kahta erilaista itse ja kolmannen maistiaispurkin toimitti Sohvi.

Ensimmäinen versio oli mukaeltu Soppa365 -versiosta. Vaihdoin vain sitruunan tilalle pätkän raparperia. Tuloksena oli maukas kiinteä hyytelö tai marmeladi. Tämän siirapin maku parani jääkaapissa. Aluksi lievästi maistunut kitkeryys häipyi ja muuttui hivenen ryytimäiseksi ryhdittäen siirapin makua. Rakenteeltaan sopi erinomaisesti pullaviipaleen ja pannarin päälle. Väriltään siirappi oli läpikuultavan keltaista.

Sohvi kiikutti sitten minulle oman keitoksensa. Sohvin siirappi maistui todellakin siirappiselle. Se oli tummaa ja täyteläistä. Siirappi oli juoksevaa. Siirapin huono puoli oli, että sitä pysyi vähän pannarin päällä. Niinpä suurin piirtein uittelin pannaripalasia siirapissa. Hyvää oli. Tätä olen käyttänyt salaattikastikkeisiin. Siirapin ohella Sohvi antoi myös teko-ohjeen tähän siirappiin.

Vasta-auenneet voikukan kukinnon mykeröt kerätään ja levitetään joksikin aikaa pyyhkeen päälle varjoisaan paikkaan. Tässä vaiheessa kukissa pilotelleet köppiäiset lähtevät liikenteeseen. Varauduin köppiäisten massavaellukseen suurinpiirtein nuijan kanssa. Yhtään köppiäistä ei voikukistani kuitenkaan liikenteeseen lähtenyt.

20180528_160000.jpg

Seuraavaksi voikukat laitetaan kattilaan ja lisätään vettä juuri sen verran, että kukinnot peittyvät. Seos laitetaan tekeytymään jääkaappiin yöksi. Seuraavana päivänä sörsseliä keitellään tunteroinen. Liemi siiviöidään talteen ja seoksesta puristellaan siivilän läpi loputkin mehut. Mehu mitataan kattilaan ja mehulitraa kohden lisätään puolikiloa (HUOMIO HUOMIO! KORJASIN TÄMÄN KOHDAN) sokeria. Seos keitellään kinuskimaiseksi keitokseksi. Siirappi pullotetaan ja säilytetään huoneen lämmössä. Jääkaapissa siirappi kiteytyy.

Kolmannen siirappiversion tein voikukista mukaellen Sohvin ohjetta. Sokerina käytin puolet hillosokeria ja puolet taloussokeria. Mehu-sokeriseosta keitin tunnin ja laitoin purkkiin. Seos on juoksevan siirappimaista, läpikuultavan keltaista ja hunajaisempaa kuin ensimmäinen versioni. Sopii hyvin jäätelölle ja muihin jälkiruokiin kastikkeiksi. Siinä ne kolme kaverusta ovat. Kaikki ovat hyviä. Keittoajan pidetessä siirapin väri tummuu ja maku vahvistuu.

20180603_144316.jpg

Voikukkia jäi muillekin.

20180603_103143.jpg

Voikukista voi tehdä myös simaa ja yrttimehua. Suosittelen.

Nokkoset ovat myös kasvaneet vauhdikkaasti. Niitä olen kerännyt keittoon ja kastikkeeseen. Ryyditin nokkoskeittoa basilikalla. Nokkoskastikkeeseen meni mukaan myös organoa, basilikaa, oliiviyrttiä ja tinjamia. Basilika sopi tosi hyvin nokkoskeittoon. Nokkoskastikkeeni oli mainio lisä perunoiden ja possupihvien kaveriksi.

Yrttien lisäksi raparperi on riehaantunut kasvamaan valtavasti. Hain neljä raparperin vartta keikauskakkuun. Pellilliseen keikauskakkua en saanut upotettua kuin kaksi vartta pilkottuna. Jouduin vielä keittämään lopusta kahdesta varresta kiisselit. Raparperin kanssa pitäisi syödä jotain kalsiumpitoista kuten maitoa. Minä nyt loruuttelin taikinaan kermaa ja maitoa. Siispä syöpäsin raparperipiirakkani vadelmasiman kanssa. NAM!

PS. Ystävät hyvät. Korjasin sokerimäärän siirapissa. Alun pitäen laitoin ohjeeseen litraan mehua kilon sokeria. Oikein on puoli kiloa sokeria litraan mehua. Sohvi onneksi oikaisi tuon kohdan. Poistin Sohvin ohjeen puhelimesta, joten en voinut tarkistaa tuota asiaa. Sittenpä sitä etsin, että mihinkäs se ohje oikein joutui.

Voikukkasiman ohje löytyy mm. Yrttitarhasta: Voikukkasima

Simassahan voi käyttää sitruunan asemesta vaikkapa pätkän raparperia.

Terv. Huonomuistinen bolgin pitäjä