Sohvi oli kirjoittanut hyvin seikkaperäisesti retkemme kasveista. Osa kasveista ei ollut vielä kukassa ja osa oli kukintansa jo tehnyt. Lehdon kasvit näyttäisivät kukkivan pääosin valkoisin kukin. Löytäneekö pölyttäjät paremmin valkoiset kukat hämyisessä valossa.

Oravanmarja aloitteli kukintaansa. Yksittäisissä varsissa saattoi olla lähes kaikki kukat auenneina. Muutoin useimmissa varsissa kukat olivat ihan nuppuja. Kotipihamme oravanmarjat eivät ole edes aloittelemassa kukintaansa. Muhosjokilaakso onkin sellainen banaanilaakso ympäröivään maastoon verrattuna.

Oravanmarja.jpg

Kansalliskukkamme kielo aloitteli sekin kukintaansa. Lehdet ja kukkavana eivät oikein meinanneet sopia samaan kuvaan. Aluskasvillisuus laaksossa on niin runsas, että kuvista voi olla vaikea hahmottaa, mikä lehti kuuluu kukalle.

Kielo.jpg

Kielon%20kukkavana.jpg

Lillukkakin oli pääasiassa nuppuasteella. Lapsuudenkodin tanhuvilla lillukkaa kasvoi mattona pellonreunusmetsiköissä. Vaikka marjoissa ei ole paljon syömistä, vain iso siemen, marjoja pistelimme poskeemme. Maistuivat hieman vadelmalle, mutta olivat makeampia. Lillukan lehtiä olen kerännyt mehuainekseksi. Joskus olen myös kuivannut lillukan lehtiä teeainekseksi. (Olin nuorempana hiukan virkeämpi kasvien käytössä kuin nykyisin.) Lillukanlehdet ovat mehu- ja teeaineksina minusta vadelman lehtiä aromikkaampia. Liimanninkoskella lillukat kasvoivat vielä erillään, eivätkä olleet vielä kaikenpeittävänä mattona.

Lillukka.jpg

Sudenmarja kaikki kuvat olin napsinut ylhäältä päin. Harmitti, että kuvia en ottanut sivulta päin. Silloin olisi näkynyt kukan hivenen erikoinen rakenne paremmin.

Sudenmarja.jpg

Pensas, jonka lajimääritys jäi meiltä paikanpäällä tekemättä. Katselin kasvien tuntomerkkejä ja Luontoportin haulla päädyin lehtokuusamaan. Lajimääritykseni voi ampua alas, jos kasvista on parempaa tietoa.

Lehtokuusamako.jpg

Kasvien kukinta Liimanninkoskella oli osittain vasta alkamassa. Nyt onkin hyvä aika käydä tutustumassa suojeltuun lehtoon.

Liimanninkosken lisäksi Muhoksella kannattaa poiketa Isterinkoskella, jos on aikaa. Tällä kertaa emme käyneet Isterinkoskella. Isterinkoskella olen käynyt parikin kertaa. Liimanninkoskella käytini oli ensimmäinen.

Lisää Isterinkoskesta tästä linkistä: Isterinkoski