Syksyn tullen alkoi taidepiiri. Sen myötä kokeilimme uutta tapaa tehdä nopeaa tai minulle nopeaa taidetta. Otetaan vesiväripaperi. Kostealle paperille levitetään mieleisiä värejä. Paperin annetaan kuivua. Skissipaperille tai muulle sellaiselle paperille tehdään piirros. Paperin toinen puoli väritetään öljypastelleilla. Skissipaperi laitetaan vesiväripaperin päälle öljypastellipuoli alaspäin. Piirretty kuva jäljennetään kovalla kynällä. Näin öljypastellin väri siirtyy vesiväripaperille. Fiksatiiviruiskutus tehdään päälle. Kuva on valmis.

Tässä ekakokeilussa kierrätyspaperille levitin koululaisten vesivärinapeista saatua vesiväriä. Vettä tuli hiukan liikaa ja paperi kupruili. Skissille piirsin perhosen ja lehden. Halpisöljypastellia hinkkasin paperin taakse. Tässä on aika hempeitä öljypastelleita. Sitten vaan jäljensin kynällä piirtämäni perhosen ja lehden.

 

Vesiv%C3%A4ri%C3%B6ljypastelli1.jpg

 

Samaa piirrosta käytin toisenkin kerran. Tällä kertaa laitoin skissipaperin taakse toisen kerroksen mustaa öljypastellia. Pohjana on samaa kierrätysakvarellipaperia. Pohjan olen joskus värittänyt joko musteella tai reilulla akvarellivärillä. Pohja on huomattavasti tummempi kuin ensimmäisessä versiossa. Jäljentäminen tapahtui kuin edelliselläkin kerralla.

Vesiv%C3%A4ri%C3%B6ljypastelli2.jpg

 

Tänään satelee, joten tein hiukan erilaisen version samalla tekniikalla. Aikaisemmin liimasin kostutetun akvarellipaperin levylle liimapaperilla. Annoin paperin kuivua. Kostutin sen uudelleen ja levitin tuubiakvarellivärejä kostealle paperille. Ruiskuttelin lisäksi vettä suihkepullosta, jotta värit oikein leviävät. Paperi on odottanut sopivaa aikaa jatkotoimenpiteille.

Vesiv%C3%A4rit.jpg

 

Tänään väritin skissipaperin öljypastelleilla reilulla kädellä.

ljypastellit.jpg

 

Käänsin skissipaperin nurinpäin ja laitoin sen teipeillä kiinni akvarellipaperiin.

Skissipaperi.jpg

 

Päälle laitoin tulostamani kuvan (ihan oikeinpäin). Teippasin sen kiinni skissipaperiin.

Kuva.jpg

 

Kuulakärkikynällä piirsin ja suttasin tulostettua kuvaa. Irrottelin välillä skissipaperia akvarellipaperista toiselta reunaa ja kurkkasin työn edistymistä. Mitä enemmän kuvaa hinkkaa, sen enemmän väriä siirtyy skissipaperista akvarellipaperille. Innostuin ehkä liikaakin hinkkaamaan. Vähempi olisi ollut kevyempi. Piirtelin kuvaan lisää heiniä ja lehtiä. Nykäisin skissin pois ja ruiskutin hiuslakkaa päälle. Hiuslakalla (hajustamaton) korvaan usein fiksatiivin. Näin syntyi syksyiset työkengät.

Lopullinen%20piirros.jpg

 

Kotioloissa skissipaperin voi korvata vaikka leivinpaperilla. Työtä voi jatkaa vaikka uudella piirroksella tai kuvalla. Miksipä ei voisi vielä korjailla kohtia öljypastelleilla.

Mukavia harrastushetkiä!