Postipaketissa tuli minun itselleni tilaama äitienpäivälahja hivenen ennakkoon. Uusi pieni macro-objektiivi on odotellut kokeilua viikon päivät. Nyt oli rantametsässä sen verran sulaa, että sammaleita ja jäkäliä alkoi olla näkösällä. Objektiivini on sellaista kaikkein edullisinta mallia oleva macro.

Ensin kokeilin suljinajan esivalinnalla 1/125, aukko ja iso olivat automaatilla. Tarkkuusalue jäi lyhyeksi.

Sammal.jpg

Jotain toisia sammaleita kuvattuna samoilla säädöillä.

Sammal2.jpg

Samoin kukkivat sammaleetkin.

Sammal%20kukkii.jpg

Vaihdoin säätöjä saadakseni pitemmän terävyysalueen aukon esivalinnalle. Aukon arvo 32, suljinaika ja iso olivat automaatilla. Terävyysalue piteni huomattavasti.

Puunrungolla kasvoi jotain... (nahkajäkälää?)

Puunrungon%20kasvillisuus.jpg

Säädöt kamerassa ovat samat kuin edellisessä kuvassa. Jäkäliä ja sammalia kasvaa kosteassa metsässä lähes sulassa sovussa.

J%C3%A4k%C3%A4li%C3%A4%20ja%20sammalia.j

Mitäkö kuvausreissullani opin? Ensimmäiset kuvat ovat satumaisempia ja kauniinpia kuin jälkimmäiset. Pitkän terävyysalueen kuvissa tuli liikaa taustaa esille. Kohtuus terävyysalueessa olisi näiden kahden puolivälissä, ehkä. Macro-objektiivilla on helpompi ottaa kuvia kuin loittorenkaiden avulla. Tosin, kun objektiivissa ei ole zoomia, pitää välillä objektiivi työntää lähes kiinni kuvauskohteeseen. Luulenpa siis, että tämä objektiivi ei ole oikein sovelias ötökkäkuvaukseen. Kuvasin kaikki kuvat näytöltä, vaikka tavallisesti kuvaankin etsimen läpi.

Tein myös pöllön katselukävelyn. Kävely onnistui odotettua paremmin. Meinas pipo pudota päästä vanhalla sillalla, kun hiiripöllö syöksyi pääni ylitse pariinkin otteeseen. Välillä se istahti koivun oksalle katselemaan hyökkäyksen vaikutusta. Lentokuvat olivat sitä luokkaa, että perheen jäsen ilmoitti, että ei olisi minusta sorsajahtiin. Onneksi minun leipäni ei ole kiinni metsästystaidosta. Pysyn edelleen keräilytalouden puolella.

Hiirip%C3%B6ll%C3%B6290418.jpg

Mitäkö opin pöllöretkestä? Kameran säädöt kohilleen etukäteen. Kertatarkennuksesta pitää siirtyä jatkuvaan tarkennukseen. Suljinaika lyhyelle. Valotus pitää kokeilla etukäteen. Tietysti sarjakuvaus päällä. Ensi kerralla muistan ainakin nämä seikat.

Katsoin luontoportista, että hiiripöllöllä on nyt jo pesimäaika. Kuitenkin näin toisenkin pöllön lentävän edestakaisin ojan ylitse. Lopulta molemmat häipyivät kauemmaksi tieuralta. Toivottavasti pöllöpariskunta pesii vähän kauempana tieurasta. Kesäaikaan tieuralla on pyöräilijöitä ja lenkkeilijöitä. Olisihan se uutinen, jos pöllö syöstäisi pyöräilijän vanhalta sillalta ojan pohjalle.