Halkorantteelta on ollut hyvä seurata kevään edistymistä järvellä. Telkkäkoiraat ovat tarjonneet näytöksiä koko viikon. Jo alkuviikosta pari telkkäherraa otti lahjakkaasti yhteen. Kilpakosija kävi välillä levähtämässä sulaläntissä kauempana ja taas uusi yritys rantaporeen sulakohtaan haastamaan paikan hallitsijaa. Mies tuumi näytöstä katsoessa, että toiminta on kuin nuorilla miehillä ennen vanhaan tanssilavalla. Niin kyllä näytti olevan motolla: "Turpiin vain ja onnea."

Taistelevat%20telk%C3%A4t.jpg

 

Rantaa hallitseva telkkäuros uiskenteli sitten ölövinä daamin luokse. Suoritti asiaan kuuluvat tuuletukset.

Telk%C3%A4n%20tuuletus.jpg

 

Taistelua daamista jatkui päivän jos toisenkin. Huomasimme, että telkkärouva lähti pois ja herra sen kun tuuletti. Rouva taisi häipyä jo telkänpönttöä sisustamaan ja urokset vaan jatkoivat tappelua. Vielä vappuaamuna urokset nahistelivat, mutta paras puhti näytti olevan jo poissa.

Urossorsalla on morsiamen suhteen toisenlainen taktiikka. Se marssi kortteikossa daamin perässä ja paapatti kokoajan. Voi vain arvailla, mikä oli sanomana. Ilmeisesti sorsaherra arveli väsytystaktiikan olevan paras.

Hein%C3%A4sorsat.jpg

 

Kun kuulet kuovin äänen, älä mene järven jäälle. Vanha sanonta piti tänä keväänä paikkansa. Pari viikkoa sitten näin ensimmäisen kuovin rannalla. Samalla reissulla yritimme vielä jäälle. Jää oli irronnut jo rannasta ja jäälle piti hypätä. Ehkä jää olisi vielä jollain lailla kestänyt, mutta jään pinnalla oleva kohva petti jalan alla. Päätimme hypätä takaisin rantatönkyrälle. Melko pian kuovi aloitti huutonsa ihan kuin varottaakseen menemästä jäälle. Pian ranta aukesikin laajemmin. Mutta vappuviikon kylmät säät hillitsivät kevään tuloa. Kuovit ovat siirtyneet rannalta pelloille. Sänki ja kevytmuokatut pellot ovat niille mieluisia. Vappuajelulla pelloilla oli paljon kuoveja ja töyhtöhyyppiä varailemassa itselleen pesäpaikkaa. Sinne on hyvä pyöräyttää viljelijän iloksi muutama muna. Kuovin pesä on vielä hankalampi havaita kuin töyhtöhyypän pesä.

Kuovi.jpg

 

Vappupäivänä tuuli oli kova ja kylmä. Jäät ovat vielä yllättävän kovat. Rannat ovat kuitenkin auki. Länsi tuuli puhalteli jäitä itärannalle. Kovin paljon se ei vielä jäitä saanut kasattua. Ei meidän järvellä jääröykkiöt ole yhtä komeita kuin Hailuodon Marjaniemessä. Pieni järvi, pienet röykkiöt.

J%C3%A4%C3%A4lauttoja.jpg

 

Mitäpä olisi vappu ilman munkkeja. Meillä mummo ja Sohvi on monet vuodet pitänyt talon munkeissa. Nytkin mummo toi munkkeja. Perheenjäsen loihi lausumaan, että milloinkas meillä äiti on viimeksi leiponut vappumunkkeja. Päättelimme, että taitaa olla pian kymmenkunta vuotta äidin leipomista munkeista. Mutta nyt minulla olikin perheelle ässä hihassa. Olin jo viikolla katsellut pikamunkkien reseptiä netistä. Sieltähän löytyi rahkamunkkien ohje. Siispä ostin jo viikolla jääkaappiin pari purkkia maitorahkaa ja hellan viereen rypsiöljypullon odottelemaan. Sitten minä vaan suitsait sukkelaan pyöräytin vappuaamuna perheelle pinon pikamunkkeja. Taikinasta en pyöräytellyt kauniita palloja, vaan lappasin lusikalla nokareita kuumaan öljyyn. Siinä ei kauan nokka tohissut, kun munkit tekaisin. Munkeista tuli tosi hyviä. Ne maistuivat hyvältä vielä tänäänkin. Rahkamunkki pysyi mielestäni raikkaampana kuin perinteinen pullamunkki. Hyvä ohje!

Rahkamunkit.jpg

 

Vielä eilen pysyivät kukkaset kylmän sään vuoksi piilossa. Tänä aamuna ilma oli huomattavasti leppoisampi. Tuuli oli heikkoa ja aurinko lämmitti. Toukokuun kunniaksi ensimmäiset leskenlehdet aukaisivat pienet aurinkoiset kukkansa.

Leskenlehti.jpg

 

Kevät ottaa kaksi askelta eteen ja yhden taakse, mutta pikku hiljaa kevät kuitenkin etenee. Hyvää alkanutta toukokuuta.