Toukokuulta asti olemme seuranneet kotijärvessä elävää järvihirviötä. Ei se ihan Loch Nessin hirviö taida olla, mutta melkoista elämää se rannassa saa aikaan. Pinta pyörteilee ja kuplii. Luulimme ensin saukon kalastelevan rantavedessä. Menin ihan rantatönkyrälle kameran kanssa kyttäämään elämöitsijää.

Pinta%20kuplii.jpg

 

Otus olikin melkoinen liukas luikku. Lopulta sain sitä hännästä eikun pyrstöstä kiinni. Kalaksi se osoittautui. Tai sitten se on muinainen järvihirviö. Suomuja pyrstössä kuitenkin oli.

Kalavale.jpg

Nyt kesäkuumilla peto kyttää rannassa lintuja. Yhtenä iltapäivänä istuskelin takapihan terassilla hörppimässä päiväkahvia. Rannasta kuului kova loiskahdus. Samassa rantatönkyrän yli hyppäsi kottarainen hivenen pökkyrässä. Se pyöritteli pöllämystyneenä päätään rantanurmikolla. Hyppäsi sitten lähelle minua ensin kontortamännyn alaoksalle ja siitä vielä lähemmäs omenapuun oksalle. Sen piti vissiin toipua hivenen säikähdyksestä ennen, kuin läksi lentämään ilman matoa pesäkololle.

Joutsenet toivat taas pesueensa kotirantaan näytille. Pesueessa on kuusi poikasta. Kovin ovat suojelevaisia emot poikasistaan. Muita lintupoikueita rantavedessä ei sitten ole näkynytkään. Eipä ihme, kun vesipeto kyttää niitä rantavedessä. Järvellä pesii nyt useitakin joutsenpareja. Viime kesän laskennassa pesiviä joutsenia oli viisi paria. Mekkalasta päätellen porukka ei ole ainakaan pienentynyt.

Joutsenet.jpg

 

Pihapiirissä lentelee jos jonkinmoista siivekästä. Kaikkia ei tule kuvattua, kun se vaatisi jonkin asteista kyttäämistä. Tätä tikkaa ei tarvitse kytätä. Se on poikkeuksellisen kesy tai se käyttäytyy muuten poikkeuksellisesti. Se huutaa ja kiertää pihan puita lähes koko päivän päivästä toiseen. Välillä vähän naputtaa, mutta enimmäkseen se vain huutaa ja lentää. Oikea Tikka Tuulispää koko lintu. Joskus meinaa lippalakki päästä lähteä, kun se pyrähtää pään ylitse. Voihan tietysti olla, että päässäni on jo joku lahovika. Lapsukaiset joskus muinoin sanoivat, että äiti pistä kypärä päähän. Tikka tulee. Nyt se aika on vissiin kirjaimellisesti tullut.

K%C3%A4pytikka.jpg

 

Muitakin siivekkäitä pihassa toki on ollut. Omenapuiden kukkiessa seurasin hetkisen, että minkäslaisia pölyttäjiä niissä pörrää. Surina puissa oli aivan valtava. Tarhamehiläisiä ainakin oli paljon. Ihan lähinaapureilla ei mehiläisiä ole, mutta lahden ja järven toisella puolen pesiä on. Valtava valkoisten kukkien paljous houkuttelee lentämään pitemmänkin matkan.

Mehil%C3%A4inen.jpg

 

Joitakin ampiaisiakin olin näkevinäni. Ampiaiset pyydystävät poikasille tai toukille paremminkin hyönteisruokaa. Aikuisille maistuvat kukkasien antimet. Ampiaisissa on yksi huono puoli. Kesän päälle niiden pesiä tulee mielestäni ihan vääriin paikkoihin.

Amppari.jpg

 

Kukkakärpäsiäkin oli. Tämä nyt istuskeli vain lehdellä pörräilemässä. Kukkakärpäsiä on moneksi. Tämä voisi olla jokin kirvari laji. Kukkakärpäset syövät mettä, joten ovat hyviä pölyttäjiä kukassa. Niiden toukat saalistavat kirvoja. Joten kovin on hyödyllinen hyönteinen.

Kukkak%C3%A4rp%C3%A4nen.jpg

 

Kimalaisia oli tietysti omenapuiden kukissa paljon. Riitti niitä onneksi myös surisemaan minun japaninruusukvitteneiden kukissakin. Japaninruusukvittenit kukkivat nyt erityisen runsaasti ja pitkään. Vesi kielellä odottelen suurta satoa. Japaninruusukvitteneistä tuli omenoiden kanssa erinomaista hilloa. Hankaluutena on löytää kaikki hedelmät pensaista. Ne ovat hyvin piiloutuneena oksistoon.

Kimalainen.jpg

 

Vaaleita perhosia lentelee nyt paljonkin. Muutama asettui poseeraamaan virnan lehdelle. Tästäpä teinkin oivan päätelmän, että olisiko tämä virnaperhonen. Tarkistamaan en ole viitsinyt. Mukavahan näitä lepattajia on tarkkailla, vaikka kaikkien lajia ei tiedäkään.

Perhonen.jpg

 

Ritariperhosen tunnistin. Menee useita kesiä, että en ritariperhosta nää. Nytkin se viivähti vain yhtenä aurinkoisena päivänä pihassa. Kovin oli levotonta lentelyä. Kiersin taloa seuraten sitä. Lyhyt pysähdys kukkapurkin reunalle ja sitten päätti lentää järvelle. Uimaan sen perässä en lähtenyt.

Ritariperhonen.jpg

 

Jatkuva auringon paiste ei ole kasvikunnalle eikä eläinkunnalle hyväksi. Mietimme jo marjaistutusten kastelemista. Onneksi luonto hoiti sen. Nyt vettä onkin tulle runsaasti. Onneksi ei vielä liikaa. Tuulee kovasti. Tämä olikin hyvä päivä tehdä kirjanpitoa ja päivittää blogia. Mukavaa viikkoa.