Vaikka kotona on lunta ja hyvin hoidettuja latuja, mukava on käväistä pikavisiitillä Lapin lumilla. Tärkeintä näillä reissuilla ei ole lumi, eivätkä upeat maisemat, vaan hyvät ystävät. Kävimme tällaisissa maisemissa muutaman päivän reissun ystävien vieraana:

Salla2.jpg

Salla1.jpg

Mutkamäkeen ei minusta ole. Nyt hankaluuksia tuottavat jo tavalliset hiihtoladut. Alastulot ovat näissä maisemissa yleensä sen verran vauhdikkaita murtsikkaladulla, että polveni ei muista pysyä suksien vauhdissa. Nyt tilanne oli hiukan toinen. Ilma oli plussalla, mutta lumi paikoitellen miinuksella. Hiihtoryhmän ja voitelutiimin sukset meinasivat mennä pahasti ristiin:

Onnistunut%20voitelu.jpg

Keskiviikkona reilut neljä kilometriä riitti. Vaihdoimme nämä välineet lumikenkiin ja makkaran paistoon patikkareitin varrella olevalla laavulla. Toisin, kuin täällä kotona, Sallassa lumi oli pehmyttä ja se ei kantanut juuri lumikenkiä. Hyödynsimmekin moottorikelkan jälkiä lumikenkäilyssä. Jokusen pätkän jouduimme rämpimään koskemattomassa lumessa. Onneksi porukassa on muutama, jonka kunto ja jalkojen pituus soveltuvat kulkemaan porukan ensimmäisenä.

Torstaina hiihdimme Ruuhitunturiin. Ylämäki osuus meni lähes hyvin. Vasta huipulla sukset jäätyivät kunnolla. Alastullessa piti hiihtää töksyttelyhiihtoa rinteen puoliväliin. Siinä jään rapaaminen suksenpohjista tuotti tulosta ja loppumatkan tunturin rinteestä pystyi laskemaan alas.  Varjo kohdissa suksi taas jäätyi, vesi kohdissa ei pitänyt. Auriko paistoi kuitenkin komeasti. Onnistunut hiihtoreissu loppujen lopuksi: Mökillä porukka oli väsynyt, mutta onnellinen. Vinkkinä pohjoiseen suksimaan meneville: kaikki suksilaadut ja lumikegät mukaan. Minäkin otan seuraavalla kerralla.

Uutta Sallatunturin hiihtokeskuksessa oli tampatut jalankulkureitit. En tarkoita tällä aurattuja jalkakäytäviä tai kevyenliikenteen väyliä. Maastoon oli ajettu tampparilla polkuja, joita voi kulkea tavallisilla talvijalkineilla. Polkujen leveys oli noin metri. Polku kulki luonnon helmassa, joten ei suksihenkilökin pääsee nauttimaan alueen luonnosta hiukan kauempana teistä. Voisin kuvitella, että itsekin haluaisin kävellä reittiä pitkin esimerkiksi kuutamoyönä tähyillen tähtitaivasta. Tällaiset tampatut kävelyreitit kaupunkien läheisyydessä ulkoilualueilla olisivat varmaankin tervetulleita. Voisivat vähentää myös sitä kuuluisaa laturaivoa, kun jalankulkijat eivät tallaisi höylättyjä hiihtolatuja.

Kiitos ystäville jälleen kerran!!!