Kovin on ollut harmaata elo näillä kulmilla. Lumi haihtui lähes olemattomiin. Rämeillä latu on jäänyt veden alle. Vesihiihto taitaisi olla urheilulaji tälle rämeelle.

R%C3%A4me.jpg

Luonto koettelee, mutta ei hylkää. Metsäkauriit oppivat repimään mansikkamaan talviharsot ja kaivamaan taimet. Kokeilin levittää karkoitetta, joka sai minulta lähes tajun kankaalle. Arvatkaa tepsikö se kauriisiin? Kissan viikset. Nyt meillä on tässä kymmenen metsäkauriin lauma ja toinen pienempi kolmen kauriin lauma. Kovin ovat paksukalloisia otuksia. Tänään taas ajelin niitä mansikkamaalta pois. Tosin vahinko on jo tapahtunut ja ensi kesän mansikkasato korjattu.

kauristuhoja.jpg

Pelloilla oli joulun jälkeen ihan hyvä lumipeite. Sen kuitenkin lauhat säät haihduttivat jääpeitteeksi. Jäätikkäällä olivat myös kaikki tiet ja polut. Muutama aurinkoinen päiväkin sattui harmaiden päivien väliin.

J%C3%A4%C3%A4polte.jpg

Sinä aurinkoisena päivänä löysin kultaa metsäojan pohjalta. Toipilaana en kuitenkaan sitä kultaa lähtenyt sukeltelemaan.

Mets%C3%A4oja.jpg

Perjantaina saimme jo hieman uutta lunta. Silloin kulku muuttui pihalla ja teillä piirun verran haastavammaksi. Nastakengilläkään ei meinannut pysyä pystyssä. Onneksi sää muuttui kunnolla pakkaselle. Eilen illalla pakkanen nipisteli iltalenkillä poskia jo kovastikin. Tähdet tuikkivat oikein kauniisti pitkin ja poikin taivaan kantta. Tämä aamu valkeni aurinkoisena ja pienoisena pakkaspäivänä, joten nyt oli hyvä päivä tehdä jouluajelu. Se jouluajelu jäi joulun aikaan tekemättä, mutta parempi myöhään jos silloinkaan. Matkaan vaan kohti oikeaa talvea.

Mistäs sen oikean talven löytää, jos ei Kainuun sinisiltä vaaroilta. Siniseltä vaaralta aukeaa näkymä, joka kantaa toisen pitäjän siniselle vaaralle saakka. Lunta sinisellä vaaralla on paksusti ja leveästi. Sinisellä vaaralla auton kuljettaja heitti matkustajan ulos, kun matkustaja rupesi jupisemaan kuvien ottamisesta. Siispä matkustaja vyötti nuttunsa ja vetäsi pipon päähänsä syvälle ja tiiraili kameran etsimen läpi kohti naapuripitäjää.

Sininen%20vaara.jpg

Zoomaillaanpas hiukan Puolangan siniseltä vaaralta Ristijärven sinisille vaaroille. Väliä vaaroilla on kymmeniä kilometrejä.

Sininen%20vaara2.jpg

Sinisellä vaaralla paistoi aurinko. Sinisellä vaaralla paistaa aina aurinko, kun minä talvella olen siellä käymässä. Kumma juttu, milloin sitten tuo lumi onkaan siniselle vaaralle tullut. Ulos heitetty matkustaja näki vaarojen lisäksi muutoksia maisemassa sitten viime käynnin. Luonto on pystykarsinut muutamia sinisen vaaran maisemapuita.

Talvi.jpg

Jotakin sinisellä vaaralla oli ennallaan. Sinisellä vaaralla on vielä lato, jolle pienenä tyttönä tein eväsretkiä kesäaikaan. Eväänä retkellä oli pala näkkileipää. Myöhemmin kesällä ja vähän isompana tyttönä jouduin polkemaan heiniä tuossa samaisessa ladossa. Se ei ollut yhtä mukavaa kuin ne eväsretket.

Lato.jpg

Kylläpäs piristikin tämä kaunis pakkaspäivä ja jouluajelu sinisille vaaroille. Iltalenkin jouduin tekemään illan pimeydessä otsalampun valossa. Tähdet olivat himmeämmät kuin eilen illalla. Pakkasta oli iltalenkin aikana 22,5 astetta. Hyvin tarkeni.