Taidepiirissä kokeilimme taas uutta: lyöntimetalli. Lyöntimetalli on ohuen ohutta metallifoliota, joka kiinnitetään maalaukseen liimalla. Liima sivellään pohjalle niihin kohtiin, joihin lyöntimetalli halutaan laittaa. Metallifolion palanen/palasia siirretään varovasti liiman päälle ja painellaan pehmeällä siveltimellä liimaan kiinni. Ylimääräiset folion palaset sivellään siveltimellä irti ja sipsutellaan maalaukselta pois. Lyöntimetalli täytyy kiinnittää kuivaan maalaukseen, muuten ylimääräiset folion palaset voivat tarttua sellaiseen kohtaan, joihin niiden ei pitäisi tarttua.

Ly%C3%B6ntimetalli.jpg

Minä pohjasin kankaan mustalla akryligessolla. Pohjalle maalasin akryliväreillä kuuraista metsää. Akrylivärin kuivuttua laitoin liiman hopean värisiin kohtiin. Siirsin hopean väristä metallifoliota reiluja palasia liiman päälle. Ohjeessa sanotaan, että liiman pitäisi kuivua ennen foliointia. Osaan liimakohtia folio ei minulla tarttunut, joten jouduin tekemään uuden liimauksen ja folioinnin. Lisäksi liiman kuivuttua liimakohtia ei juuri erota pohjasta. Päättelinkin, että puolikuiva kohta on paras aika kiinnittää folio. Harjailin pehmyellä tekokuitusiveltimellä ylimääräiset foliot pois. Kuivuneen hopeafolion päälle maalasin öljyväreillä vielä oksia ja muotoilin etualan hopean värisiä kohtia vähemmän yhtenäisiksi möykyiksi. Etualan hopean väri kaappasi työstä lähes kaikki valokohdat. Päätinkin laittaa vielä yläosan aurinkoisiin kohtiin kullan väristä lyöntimetallia. Nyt laitoin vain pienille alueilla liimaa ja tein folioinnin useammassa otteessa. Yritin myös säästellä foliota, ottamalla foliosta varovasti suikaleita, jotka painelin liimaan. Folio on niin ohutta ja kevyttä, että sen asettaminen pienempinä palasina oli pikkusen hankalaa. Vaikka yritin laittaa vain haluammiini kohtiin lyöntimetallia, jouduin silti vielä laittamaan öljyväriä myös tämän kullan värisen lyöntimetallin päälle. Jotenkin metallin reunat olivat möykkymäiset.

Ly%C3%B6ntimetalli_maisema.jpg

Minulla ei ole tietoa, että tarttuuko akryliväri lyöntimetallin päälle. Varminta oli siis käyttää öljyvärejä viimeistelyyn, vaikka ne kuivuvat hitaasti.  Liimaiset siveltimet pesin mäntysuopaliuoksella. Pelkällä vedellä siveltimet ne eivät puhdistuneet.

Työ jää nyt joulun ajaksi lepäämään. Katson sitä maalarikavereiden kanssa loppiaisen jälkeen, että pitäiskö työtä muuttaa. Ryhmässä on mukava maalata. Muutosehdotukset ja kannustus tulee useita vuosia yhdessä maalanneilta kavereilta sumeilematta.

Lyöntimetallien käytöstä maalauksissa löytyy netistä hakusanalla "metal leaf painting". Mm. Elina Kujansuu on tehnyt lyöntimetallilla ja öljyväreillä upeita töitä. Tässä linkki hänen muutamien töiden albumiin:

Elina Kujansuu